Cea mai mare rata a mortalitatii infantile din Europa este inregistrata in prezent la noi in tara. In acest context, masuri tintite asupra principalelor cauze ale mortalitatii trebuie adoptate cu prioritate de tara nostra.
Situatia ingrijoratoare a mortalitatii infantile in Romania a fost subliniata si in cadrul celui de-al 12-lea raport national la Carta Sociala Europeana Revizuita in cadrul caruia Comitetul European pentru Drepturi Sociale din cadrul Consiliului Europei cerea Romaniei sa adopte cu prioritate masuri reducerea ratelor mortalitatii materne si infantile pentru a se conforma cu angajamentele internationale la care Romania este parte. Mortalitatea cauzata de malformatii cardiace este una din principalele cauze ale mortalitatii infantile cu un procent de 21, 2 % la nivelul anului 2012.
Studii efectuate de catre Mininisterul Sanatatii si UNICEF, arata ca sub varsta de 5 ani, mortalitatea neonatala contribuie cu 44% la mortalitatea generala; prematuritatea este principala cauza de deces (32,6%) la copiii sub 28 zile; in cadrul acestui esantion de varsta, malformatiile congenitale sunt responsabile pentru 15,3% din decese; In grupa de varsta 1-11 luni, malformatii congenitale sunt principala cauza de deces (24,2%). Timpul mediu de asteptare pentru interventii chirurgicale cardiace la copii variaza de la 1 la 3 – 4 ani sau mai mult ca in cazul grupei de varsta 25 ani.
Centrul cardiac de chirurgie din Targu Mures reprezinta centrul national de referinta pentru intreaga populatie pediatrica sub 5 ani. Fara o activitate de reducere a numarului de malformatii congenitale la nounascuti, pentru subiectii cu boli cardiace congenitale complexe (transpunere a vaselor mari, trunchi arterial, atrezie pulmonara, stenoza aortica, atrezia tricuspida, etc) , duce la moartea imediata (cu consecinta cresterea mortalitatii neonatale). Fara o interventie orientata pe aceasta cauza a deceselor, problema de sanatate publica sus descrisa ar fi imposibil de rezolvat. Principala problema identificata este accesul redus la serviciile de sanatate si calitatea scazuta a acestora pentru nou-nascuti si sugari cu malformatii cardiace congenitale. Acestea sunt cauzate de lipsa de personal medical instruit in acest domeniu, precum si de numarul insuficient de centre de chirurgie pediatrica cardiaca si cardiologie pediatrica, in Romania. Doar un centru la nivel national efectueaza aceaste proceduri de chirurgie specifice, iar aceasta situatie are ca efect o rata ridicata a mortalitatii nou-nascutilor si sugarilor cu boli cardiace congenitale.
Pe de alta parte mare parte din nounascutii si sugarii cu boli cardiace congenitale sunt tratati in strainatate, cu costuri mult mai mari decat costurile acestor servicii daca ar fi efectuate in Romania. Prin obiectivele, etapele si actiunile sale, proiectul propus contribuie la dezvoltarea domeniului medical finantat: acesta are de castigat in urma actiunilor din cadrul proiectului, prin faptul ca profesionistii din domeniul cardiologiei pediatrice vor face schimb de cunostinte si de bune practici, prin faptul ca actiunile vor debloca potentialul de inovare in domeniul ingrijirilor medicale si vor consolida mecanismele de interventie si corectie din domeniul cardiologiei pediatrice.
Personalul medical de specialitate va fi mai bine pregatit pentru a interveni si pentru a coordona raspunsurile la nivel national. Se vor pune bazele unei sectii care nu exista in prezent in regiunea NE, cea de chirurgie pediatrica. Astfel se sprijina consolidarea capacitatilor in domeniul sanatatii publice si se contribuie la dezvoltarea unor sisteme de sanatate inovatoare, eficiente si viabile. Si, nu in ultimul rand, se va putea putea imbunatati accesul copiilor si familiilor lor la expertiza medicala pentru afectiuni din domeniul cardiologiei pediatrice, si totodata va creste calitatea ingrijirilor si siguranta pacientilor.
Pe plan mondial, conform informatiilor furnizate de OMS, numarul deceselor la copii sub 5 ani a scazut in maj. zonelor lumii (SUA, tari din Africa de N si de S, tari din Asia si Europa), insa in Romania numarul a ramas relativ constant, aspect ce releva necesitatea implementarii unui proiect de formare a personalului din domeniul medical cu specializare in cardiochirurgie pediatrica.
Grupul tinta al proiectului cuprinde 235 de persoane/personal medical din domeniul cardiologie pediatrica din unitati sanitare publice cu paturi: din cadrul Institutul de Boli Cardiovasculare Iasi, Sp. M. Curie si Sp. de copii “Sf. Maria” Iasi, Maternitatea Cuza Voda Iasi, dar si medici si asitente cu alte specializari din domenii conexe din regiunile Nord-Est, Bucuresti-Ilfov si Sud (ATI, Chirurgie cardiovasculara, Pediatrie, Neonatologie, Imagistica medicala, din sectiile Cardiologie pediatrica, ATI chirurgie cardiovasculara, Chirurgie cardiovasculara, Cateterism interventional, Terapie intensiva neonat etc.). Cuantificare in cadrul proiectului: Medici: 75; Asistente – 160.
Necesitatea proiectului si relevanta reies din faptul ca rata mortalitatii infantile in Romania este foarte severa, in anul 2010 situandu-se pe locul 2 din punctul de vedere al ratei mortalitatii infantile, intr-un clasament al tarilor situate in Europa, dupa Moldova. Prin obiective si prin viziunea pentru urmatorii ani, proiectul este relevant din punctul de vedere al dezvoltarii in plan national: Obiectivele proiectului fiind corelate cu obiectivele din Strategia Nationala pentru Dezvoltare Durabila a Romaniei Orizonturi 2013 – 2020 – 2030 ce vizeaza pediatria, respectiv scaderea mortalitatii si morbiditatii infantile si cresterea cu servicii de asistenta comunitara la 70% din necesar. Strategia Nationala pentru Dezvoltare Durabila a Romaniei Orizonturi 2013 – 2020 – 2030 are ca obiectiv general pentru domeniul 1.5. Sanatatea publica: Promovarea unor servicii medicale de calitate in conditii de egalitate si imbunatatirea protectiei impotriva amenintarilor la adresa sanatatii. Orizont 2020, Ob. nat: Atingerea unor parametri apropiati de nivelul mediu actual al starii de sanatate a populatiei si al calitatii serviciilor medicale din celelalte state membre ale UE; integrarea aspectelor de sanatate si demografice in toate politicile publice ale Romaniei In ultimii 10 ani, statele membre au colaborat si au facut schimburi de experiente privind functionarea si reformarea sistemelor lor de sanatate, definind obiective comune si convenind asupra unor indicatori in functie de care sa orienteze politicile lor in domeniul asistentei medicale si al ingrijirii pe termen lung. In RO se trateaza /opereaza 300-350 de copii cu maladii congenitale cardiace dintre cei aproximativ 1500 care se nasc anual cu aceste afectiuni. Existenta a mii de copii ce necesita asistenta de specialitate, insuficient disponibila in spitalele din tara, necesita asistenta medicala in strainatate, cheltuind resurse dificil de sustinut. Aceasta se constituie ca o vulnerabilitate importanta a sistemului de sanatate din tara noastra. Intre cauzele acestei situatii sunt inexistenta unitatilor sanitare de specialitate – cardiologie pediatrica si chirurgie cardiaca pediatrica, lipsa specialistilor cu instruire in aceste domenii.
Rezultatul conduce la inexistenta tratamentului adecvat pentru 1500 de cazuri anual. Aceasta reprezinta o provocare pentru politicile de sanatate publica si pentru sistemele de sanatate, in cazul carora cererea sporita cuplata cu presiunile severe asupra bugetului au conferit o noua urgenta eficientei sistemelor de sanatate. Provocarea consta in dezvoltarea accesului la servicii de specialitate, imbunatatirea eficientei asistentei meedicale de specialitate, asigurand in acelasi timp accesul universal la servicii de sanatate de calitate.
Concret, ca nevoi identificate la nivel local, operatiile se desfoasoara doar in prezenta unor experti straini sau cazurile identificate la Neonat. sunt trimise la centrul din TG Mures, singurul din tara in prezent. In regiune nu exista sectie de chirurgie pediatrica care sa efectueze operatii fara experti straini. Prin proiect se infiinteaza sectia de chirurgie pediatrica cu specialistii formati prin proiect care vor putea pe viitor sa asigure servicii de interventie/operatii la nivel local si regional si nu numai. Pornind de la masurile identificate ca prioritare in Strategia Nationala de Sanatate 2014 – 2020 rezulta necesitatea alocarii de resurse umane specializate care sa sustina eforturile materiale si financiare pe care Guv. RO le va aloca in vederea atingerii obiectivelor propuse in domeniul cardiologiei pediatrice.
Necesitatea existentei de personal specializat intrun sector medical performant apare ca urmare a evolutiei progresive in acest domeniu, in special in anii 2014 – 2015.
In contextul alocarilor bugetare, initierea unui proiect avand drept scop crearea premiselor pentru un tratament adecvat pentru copiii cu maladii congenitale cardiace se constituie intr-o prioritate.
Implicarea si mentinerea grupului tinta (GT) in cadrul proiectului presupune ca activitati: realizarea activitatilor de informare si promovare ale proiectului sunt acoperite o serie de necesitati specifice ale GT legate de informare, cu privire la beneficiile pe care le ofera activitatile de formare din proiect; activitatile de organizare si desfasurare a activitatilor de formare: GT vor dobandi abilitati specifice profesionale specifice. Aceste cunostinte vor fi utile pentru a efectua tratamentul medicochirurgical al copiilor si instruirea/specializarea personalului medical de la Institutul de Boli Cardivasculare Iasi si Spitalul Clinic “M.S. Curie” pentru cresterea numarului de operatii la copii cu maladii congenitale cardiace pana la 1500 pe an, la nivel national.
Valoarea adaugata a proiectului este data de activitatile inovatoare de formare profesionala pe care le initiaza, subiectele de instruire a personalului medical in domeniul cardiochirurgiei pediatrice vor avea un impact extrem de important pentru starea de sanatate a populatiei si pentru sistemul sanitar deoarece vor avea ca rezultate atat depistarea precoce a afectiunilor carora li se adreseaza si urmata de un tratament adecvat si sustinut care va avea ca rezultat atat scaderea mortalitatii specifice, cat si intelegerea situatiei de ansamblu a pacientului; activitatile proiectului contribuie si la cresterea numarului de persoane din GT care beneficiaza de formare profesionala fata de perioada anterioara (235 pers.), precum si la cresterea numarului de ore de formare profesionala furnizate catre GT (560 ore).
Formarea specialistilor in domeniul cardiologiei pediatrice duce la diagnosticarea la timp si interventia imediata, in special in timpul spitalizarii nounascutului, sunt esentiale pentru a reduce mortalitatea generata de CHD.